360 graden video, de toekomst?

Een toekomst waarin de 360 graden video een prominent onderdeel wordt van onze online media ervaring komt steeds dichterbij. Helemaal nu ook de platformen als Youtube en Facebook met 360 graden video ondersteuning komen wordt het erg toegankelijk voor het grote publiek. Met een simpele klik kijk je binnen no-time rond op Times Square of op een uitverkocht Tomorrowland festival.

Techniek en kwaliteit
Terwijl de techniek nog in de kinderschoenen staat is de potentie ervan groot. Mede hierdoor stijgen het aantal start-ups en bedrijven die hierin duiken met de minuut. Er zijn dan ook veel mogelijkheden om te filmen in 360 graden. Er zijn zelfs al verschillende 360 camera’s te krijgen. Echter ondervinden we bij deze camera’s één gemeenschappelijk probleem: de kwaliteit. Al willen veel mensen de kwaliteit van de huidige beelden door de vingers zien omdat de werking vernieuwend is. Om echte HD beelden te krijgen moeten we helaas nog even wachten.

Mogelijkheden
De mogelijkheden zijn eindeloos, maar lijken vooral interessant voor bedrijven. Dankzij 360 graden video ondersteuning op Facebook en YouTube kunnen bedrijven snel haar fanbase bereiken voor de activatie van een nieuw product of zelfs door een 360 live stream. Zo had KPN tijdens de Amsterdam Gay Pride een heuse “PrideStream” opgezet. Door een 360 graden camera op een boot te zetten werd er realtime een web- en mobile ervaring gecreëerd. Bekijk de campagne >

Viritual Reality en 360 graden video
360 Graden video en virtual reality (VR) zijn bijna onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zeker nu er steeds meer virtual reality brillen voor een prikkie op de markt komen lijkt het een kwestie van tijd voordat de virtual reality bril in elk huishouden een feit wordt. Een erg populaire bril is Oculus Rift (€699), maar ook de goedkopere Google Cardboard (€10) wint snel terrein. Dit komt doordat de Google Cardboard eenvoudig te “branden” is in een huisstijl en eenvoudig te gebruiken is met een smartphone. Hierdoor is het in combinatie met een eigen 360 video / app een erg leuke en vernieuwende marketing campagne.

Conclusie
Een toekomst zonder 360 graden video kunnen we vrijwel zeker uitsluiten, al hebben we nog wel een lange weg te gaan. De komende jaren zullen er steeds meer technieken uitgevonden worden die het product verbeteren. Toch is het verstandig nu al eens na te denken over de toepassing van 360 graden video en VR in marketingcampagnes. De kwaliteit is misschien nog niet optimaal, maar met de juiste boodschap kan je wel een gewenste impact creëren.

 

Enkele toffe 360 graden video’s: